Вірус ящуру у тварин – що потрібно знати?
Ящур – небезпечне захворювання, що призводить до загибелі поголів’я свійських парнокопитних тварин, а також може передаватися людині.
З огляду на те, що в одній із сусідній країн нещодавно був зафіксований випадок ящуру, а в Україні ця хвороба не фіксувалась з 1988 року, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області рекомендують власникам свійських тварин бути особливо уважними і здійснювати відповідні заходи, передбачені Інструкцією щодо профілактики та ліквідації захворювання тварин на ящур, затвердженої наказом Мінагрополітики від 07.08.2017 № 431.
Основні клінічні ознаки вірусу ящуру – везикули (пухирці на шкірі) та ураження ротової порожнини, вимені, кінцівок, а також слиновиділення, кульгавість, зниження молочної продуктивності у худоби, лихоманка тощо.
Ящуром тварина може інфікуватися від іншої дикої або свійської тварини. Тож для щойно придбаної худоби необхідно забезпечити 30-денний карантин.
Також вірус ящуру може переноситись з кормами, через приладдя, транспорт, взуття та одяг персоналу і навіть вітром.
У разі підозри щодо наявності хвороби у тварини необхідно негайно повідомити про це у територіальний орган Держпродспоживслужби.
Детальніше про шляхи зараження тварин ящуром та про те, як запобігти інфікуванню, – у спільній з європейським проєктом EU4SaferFood інфографіці.