Чугуївська районна військова адміністрація
Харківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

#10роківСпротиву: Рустем Сейтхалілов

Дата: 22.10.2024 12:47
Кількість переглядів: 19

Представництво Президента України в АР Крим продовжує публікувати історії громадян України, які чинять спротив ворожій окупації в Криму.

Фото без опису

Життя до затримання

Рустем Сейтхалілов народився 18 січня 1984 року в місті Карші, Узбекистан, куди його родину депортували у 1944 році. 

У 1990 році сім’я повернулася до Криму та оселилася в селі Стовпове Джанкойського району. Того ж року Рустем пішов до першого класу.

У 2001 році вступив до Кримського інженерно-педагогічного університету в Сімферополі, який закінчив у 2006 році за спеціальністю “Професійне навчання”, здобувши кваліфікацію інженера-педагога.

Він займався виготовленням та збиранням меблів, будівництвом, але також вивчав сантехніку та електромонтаж й працював у цій сфері до незаконного арешту.

Що вигадали окупанти

27 березня 2019 року в окупованому Криму російські силовики провели найбільшу хвилю обшуків у домівках кримських татар з моменту початку окупації. Ці обшуки охопили кілька районів півострова, зокрема, селища Кам’янка, Строгонівка та Біле. Під час цих обшуків були затримані десятки кримських активістів, зокрема, і Рустем Сейтхалілов. 

8 березня 2022 року російський суд у ростові-на-дону засудив Рустема Сейтхалілова до 14 років позбавлення волі. 

Чому Рустема Сейтхалілова затримали насправді?

Як і багато інших незаконно заарештованих у Криму проукраїнських активістів, його затримання стало частиною широкої кампанії цілеспрямованих репресій російської окупаційної адміністрації проти корінного народу України — кримських татар.

Рустем Сейтхалілов регулярно брав участь у релігійних та громадських заходах, допомагаючи організовувати свята для мусульманської громади в Криму, до того ж він був активістом “Кримської солідарності”, займався підтримкою політичних в’язнів, допомагав сім’ям ув’язнених, відвідував судові процеси, передавав допомогу у слідчі ізолятори. 

Де зараз Рустем Сейтхалілов?

7 липня 2023 року апеляційний суд у москві залишив вирок політв’язня без змін. Після винесення вироку Рустем Сейтхалілов утримувався в слідчому ізоляторі в новочеркаську, а 26 серпня 2023 року був етапований до в’язниці №1 міста димитровґрад в ульяновській області рф, що за понад 1000 км від Криму.

24 вересня 2024 року він був вивезений з колонії у невідомому напрямку.”Рустем зателефонував мені і сказав, що зараз перебуває в Казані. Скоро їх далі повезуть — у Кіров, а потім у Вологду. Це те, що йому відомо. Куди привезуть остаточно я поки не знаю”, — розповіла його дружина Ельзара Сейтхалілова.

Довідково. Матеріали підготовлені Представництвом Президента України в АР Крим в рамках інформаційної кампанії #10роківСпротиву спільно з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Інформаційна кампанія є частиною заходів до Дня спротиву окупації Криму.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора