Чугуївська районна військова адміністрація
Харківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Повінь, паводок. Як діяти?

Дата: 18.03.2024 12:05
Кількість переглядів: 166

Фото без опису

Повінь – це затоплення місцевості внаслідок підйому рівня води в річці, озері, що викликається значним, відносно тривалим підвищенням рівня води і спостерігається щороку в один і той же сезон. Все майно, що було затопленим, підлягає дезінфекції. Дізнайтеся у місцевих органах державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому.

 

Паводок – це фаза водного режиму ріки, яка може багаторазово повторюватися в різні сезони року, що характеризується інтенсивним, короткочасним збільшенням витрат і рівнів води, які викликаються дощем або інтенсивним таненням снігу під час відлиги.

 

Рівень води у водоймах залежить від безлічі різних чинників. У всьому світі фахівці ведуть багаторічні спостереження, відстежуючи всі сезонні зміни, і збирають дані для складання прогнозів. Повені та причини їх виникнення достатньо добре вивчені.

 

Основними причинами, що викликають ці лиха, є:

 

Рясні і тривалі дощі:

- танення льодовиків і снігу;

- підняття дна;

- цунамі;

- сильні вітри та буревії;

- підземні води;

- сель.

 

Аварії на гідротехнічних спорудах.

 

Фактори небезпеки повеней та паводків:

- руйнування будинків та будівель, мостів;

- розмив залізничних та автомобільних шляхів;- аварії на інженерних мережах; - знищення посівів;

- жертви серед населення та загибель тварин.

 

Внаслідок повені, паводку починається просідання будинків та землі, виникають зсуви та обвали.

 

При загрозі виникнення повені необхідно:

 

♦ Зміцнити своє житло, щоб виключити знищення його водою. За можливості при будівництві необхідно використовувати стійкі до дії вологи та води матеріали або ж обробити їх відповідними хімічними речовинами.

♦ Придбати засоби порятунку на воді (рятувальні жилети, надувні човни й плоти).

♦ Забрати з місць, які наповнюються водою (підвали й льохи), речі й продукти. Їх краще тримати в сухих місцях, куди воді важко проникнути, тому що навіть у випадку невеликих опадів вони можуть бути зіпсовані. Якщо загроза повені реальна, то коштовні речі краще перенести до знайомих і родичів, які проживають на височинах або верхніх поверхах висотних будинків. Необхідно заздалегідь подбати про свійських тварин. У випадку повені тварини, що опиняються в обмеженому просторі або на прив’язі, гинуть навіть незважаючи на те, що більшість з них природжені плавці!

♦ При загрозі виникнення повені не зайвим буде підготувати так звану «тривожну валізу». В її вміст входять: документи й гроші, упаковані у водонепроникні матеріали, необхідний одяг (бажано зі щільної, водостійкої тканини), продукти довгострокового зберігання, бажано в герметичному впакуванні, ніж, сірники, які для запобігання промокання можна вмочити в рідкий віск, ліхтар, радіоприймач. У тривожній валізі зберігаються тільки необхідні речі. Не варто брати із собою зайве, тому що це лише ускладнює евакуацію.

 

У зоні раптового затоплення під час повені, паводка:

 

♦ Не панікуйте і не втрачайте самовладання.

♦ Швидко підготуйте всі необхідні речі, зберіть триденний запас харчування, підготуйте аптечку на випадок якщо знадобиться перша медична допомога, заховайте у непромокальний пакет паспорт та інші документи.

♦ Якнайшвидше займіть найближчі безпечні підвищені місця, і будьте готові до евакуації по воді. Якщо це неможливо, підніміться на верхній поверх або горище будинку. При підйомі води слід забратися на дах, а при її різкому прибутті – на верх даху.

♦ Дітей та ослаблених людей прив’яжіть до себе або міцних частин даху.

♦ Забиратися на дерева, стовпи та сумнівної міцності будови не можна.

♦ Щоб привернути увагу рятувальників, постійно подавайте сигнал про своє місцеперебування: у світлий час доби можна повісити на високому місці біле або кольорове полотнище, а в нічний час подавати світлові сигнали.

♦ До прибуття допомоги залишайтесь на верхніх поверхах, дахах будівель та інших підвищених місцях.

♦ Самостійну евакуацію можна проводити тільки у разі потреби надання невідкладної медичної допомоги постраждалим, відсутності продуктів харчування, погіршення ситуації або втрати впевненості в отриманні сторонньої допомоги. Для самостійної евакуації бажано використовувати особисті човни або катери, плоти з колод та інших підручних матеріалів, не перевантажувати їх.

♦ Потрапивши у воду, зніміть з себе важкий одяг і взуття, спробуйте знайти поблизу плаваючий предмет, яким можна скористатися для утримання на воді.

 

Дії після повені, паводка:

 

♦ Переконайтесь, що ваше житло не отримало внаслідок повені ніяких ушкоджень і йому не загрожує руйнування, відсутні провалини в будинку і навколо нього, нема розбитого скла та небезпечних уламків та сміття.

♦ Не користуйтесь електромережею до повного висихання будинку.

Обов'язково кип'ятіть питну воду, особливо з джерел водопостачання, які були підтоплені.

♦ Просушіть будинок, проведіть ретельне очищення та дезінфекцію забрудненого посуду,  домашніх речей та прилеглої до будинку території.

♦ Електроприладами можна користуватися тільки після їхнього ретельного просушування.

♦ Заборонено вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені. Позбавтеся від них та від консервації, що була затоплена водою й отримала пошкодження.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора