Чугуївська районна військова адміністрація
Харківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як оформити звільнення з підприємства, установи, організації, що знаходяться на тимчасово окупованій території

Дата: 18.01.2024 22:13
Кількість переглядів: 120

Сьогодні це одне з найпопулярніших питань, з яким стикаються внутрішньо переміщені особи.

Фото без опису

 

Для таких випадків, коли треба звільнити працівника з місця роботи, що знаходиться на тимчасово окупованій території, законодавчо передбачена спеціальна процедура. Так,  ВПО, яка не мала можливості припинити трудовий договір (інший вид зайнятості) у зв’язку з неможливістю продовження роботи за таким трудовим договором (іншого виду зайнятості) за попереднім місцем проживання, для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю і соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття має право припинити такий трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості за фактичним місцем проживання заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору (абз. 2 ч. 4 ст. 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»).

 

Датою припинення трудового договору є день, наступний за днем подання такої заяви.

                      

Центр зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи у день припинення трудового договору повідомляє про це:

- роботодавцю (будь-якими засобами комунікації, в тому числі електронними). Якщо у таких осіб не розірвані трудові договори з роботодавцем, який перебуває на непідконтрольній території або щодо якого відсутня інформація про місце перебування, заява зберігається у центрі зайнятості на підконтрольній території до моменту деокупації відповідних територій, після чого центр зайнятості протягом 7 календарних днів повідомляє про звільнення роботодавцю (будь-якими засобами комунікації, зокрема електронними);

- територіальному органу Пенсійного фонду України.

- територіальному органу Державної податкової служби.

 

А припинення самозайнятості внутрішньо переміщеної особи здійснюється за її заявою за спрощеною процедурою (без вимог, що застосовуються за звичайної процедури) за місцем проживання такої особи у відповідному територіальному органі Державної міграційної служби, на підставі довідки про взяття на облік ВПО (ч. 5 ст. 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»).

 

З огляду на те, що за таких умов нерідко трудова книжка працівника залишається на тимчасово окупованій території, підтвердження трудового стажу в цій ситуації відбувається наступним чином:

- трудовий стаж після 2000 року підтверджується онлайн: за допомогою електронного кабінету Пенсійного фонду України;

- трудовий стаж до 2000 року встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами, зокрема: довідками, виписками із наказів, особових рахунків і відомостей на видачу заробітної плати, письмовими трудовими договорами, характеристиками, членськими квитками профспілок. Отримати такі документи можна у відповідних організаціях або в архівах.

 

Для отримання безоплатної кваліфікованої правничої допомоги радимо звертатися до Чугуївського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою: м. Чугуїв, вул. Старонікольська, 27А, тел.: (𝟬𝟱𝟳𝟰𝟲) 𝟰𝟬-𝟭𝟮𝟳.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора