Чугуївська районна військова адміністрація
Харківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Вагітні самі можуть обирати час декретної відпустки

Дата: 23.11.2023 15:05
Кількість переглядів: 191

В Україні цього року змінилися правила щодо оформлення відпустки у зв’язку з вагітністю. Відтепер жінка сама вирішує, до якого терміну їй працювати, а частину допологової відпустки зможе перенести на період після пологів.

Фото без опису

 

Верховна Рада України наприкінці липня прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами». Нині він реалізовуватиметься на практиці відповідно до виданого наказу Міністерства охорони здоров’я від 18.10.2023 р. №1810 «Про затвердження Змін до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я».

 

Жінка може на власний розсуд після 30 тижня вагітності визначити дату початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Якщо вона хоче розпочати відпустку з 30 тижнів вагітності, їй нічого додатково робити не потрібно – згідно з законом медичний висновок тимчасової непрацездатності буде сформовано з 30 тижня вагітності.

 

Якщо жінка хоче продовжувати працювати й після 30-го тижня, для цього потрібно подати заяву лікарю, який веде її вагітність, де треба вказати дату, з якої має бути сформовано медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН).

 

Якщо пологи стануться до зазначеної в заяві дати, висновок сформують від дати пологів.

 

Такий процес не впливатиме на загальну тривалість МВТН і відпустки відповідно. І не призводитиме до зменшення розміру допомоги з вагітності та пологів.

 

Зверніть увагу! Стандартний строк МВТН складає 126 календарних днів. Але для жінок, які народили більше, ніж одну дитину або які мали ускладнені чи передчасні пологи, цей термін продовжується ще на 14 днів.

 

Отже, жінка може продовжити працювати, а початок допологової відпустки перенести на більш зручний для неї період. Саме тоді і буде сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність і, відповідно, нараховуватимуться соціальні виплати.

 

Для отримання безоплатної кваліфікованої правничої допомоги радимо звертатися до Чугуївського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою: м. Чугуїв, вул. Старонікольська, 27А, тел.: (05746) 40-127.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора