Чугуївська районна військова адміністрація
Харківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Віта Ковальська провела зустріч із делегацією Представництва Датської ради у справах біженців в Україні

Дата: 10.10.2023 15:11
Кількість переглядів: 142

Під час зустрічі були обговорені питання співробітництва у сфері гуманітарної протимінної діяльності, а також напрямки діяльності оновлених програм Датської ради.

Фото без опису

Заступниця начальника Харківської ОВА подякувала іноземній організації за ту роботу, яку вони проводили протягом року на Харківщині. Віта Ковальська також підкреслила, що в області гостро стоять питання розмінування деокупованих територій.

«Наразі у нас для розмінування територій задіяно 62 групи із ДСНС, поліції та ЗСУ. Орієнтовна площа забруднених ВНП земель складає 1 млн 300 тис. га. Тому ми вдячні вам за ту допомогу, яку надають ваші піротехніки», – сказала Віта Ковальська. 

За даними менеджера з управління та технічних питань Програми гуманітарного роззброєння та миробудування Ломакс Вейн Роберта, наразі на Харківщині працює три команди з розмінування (в Циркунівській громаді), три групи нетехнічного обстеження, які навчають людей на деокупованих територіях, як поводитися з вибухонебезпечними предметами. 

«Взимку, коли території розміновувати буде неможливо, наші фахівці зосередять увагу на власному навчанні та розмінуванні будівель. У наступному році ми також плануємо закупити машини для розмінування, що повинно вплинути на швидкість робіт», – повідомив Ломакс Вейн Роберт. 

Крім того він наголосив, що структури підрозділу з гуманітарного розмінування в майбутньому планують розширювати діяльність. Зокрема фахівці планують долучитися до розмінування території Куп’янської громади.  

Під час зустрічі сторони також обговорили інші гуманітарні програми, які реалізує Датська рада у справах біженців в Україні. Як наголосила керівниця офісу у Харкові Ніф Катлін Фолей, наразі окрім гуманітарного розмінування, в області впроваджуються ще 4 програми. Йдеться про надання соціального та соціально-психологічного захисту (питання пов’язані з насильством та гендерною нерівністю), фінансової й нефінансової допомоги і юридичного супроводу. 

«За останній рік ми збільшили кількість програм із 2 до 6 та співробітників - із 25 до 100. У наступному році плануємо продовжувати підтримку ВПО та тих, хто постраждав внаслідок військових дій», – наголосила Ніф Катлін Фолей.

Також, за її даними, Датська рада у справах біженців в Україні сприяє відновленню житла в Дергачівській, Шевченківській громадах та покращенню умов в 11-ти місцях компактного проживання ВПО. Нещодавно організація запустила програму допомоги фермерам.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора