Чугуївська районна військова адміністрація
Харківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як оскаржити постанову про адміністративне правопорушення

Дата: 04.10.2023 15:04
Кількість переглядів: 329

Розповідають фахівці Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Фото без опису

 

Постанову у справі про адміністративне правопорушення може бути оскаржено відповідно до статті 288 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП):

- постанову адміністративної комісії – у виконавчому комітеті відповідної ради або в районному, районному у місті, міському чи міськрайонному суді;

- рішення виконавчого комітету місцевої ради – у відповідній раді або в районному, районному у місті, міському чи міськрайонному суді;

- постанову іншого органу (посадової особи) про накладення адміністративного стягнення, постанову у справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі – у вищому органі (вищому стосовно посадової особи) або у районному, районного у місті, міському чи міськрайонному суді;

- постанову інспектора з паркування про накладення адміністративного стягнення – у районному, районному в місті, міському чи міськрайонному суді.

 

Скарга подається до органу (посадової особи), який виніс постанову у справі про адміністративне правопорушення, якщо інше не встановлено законодавством України. Скарга, що надійшла протягом 3-х діб, надсилається разом зі справою органу (посадовій особі), правомочному її розглядати.

 

У разі оскарження постанови в суд, позовна заява подається до місцевого загального суду (на вибір за місцем реєстрації або проживання позивача або за місцезнаходженням відповідача), який розглядає цей адміністративний позов як адміністративний суд.

 

Скаргу на постанову у справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом 10 днів з дня винесення постанови, а щодо постанов у справі про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксовані в автоматичному режимі, – протягом 10 днів з дня вручення такої постанови. У разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу.

 

Скарга на постанову у справі про адміністративне правопорушення розглядається правомочними органами (посадовими особами) в 10-денний строк з дня її надходження, якщо інше не встановлено законами України.

 

Орган (посадова особа) при розгляді скарги на постанову у справі про адміністративне правопорушення перевіряє законність і обґрунтованість винесеної постанов і приймає одне з таких рішень:

- залишає постанову без змін, а скаргу без задоволення;

- скасовує постанову і надсилає справу на новий розгляд;

- скасовує постанову і закриває справу;

- змінює захід стягнення в межах, передбачених нормативним актом про відповідальність за адміністративне правопорушення, з тим, однак, щоб стягнення не було посилено.

 

Якщо буде встановлено, що постанову винесено органом (посадовою особою), неправомочним вирішувати цю справу, то така постанова скасовується і справа надсилається на розгляд компетентного органу (посадової особи).

 

Для отримання безоплатної кваліфікованої правничої допомоги радимо звертатися до Чугуївського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою: м. Чугуїв, вул. Старонікольська, 27 А, тел.:(05746) 40-127.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора