Чугуївська районна військова адміністрація
Харківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У районі зафіксовано випадок сказу свійської тварини

Дата: 31.08.2023 15:12
Кількість переглядів: 178

Фото без описуУ зв’язку з цим в оперативному режимі начальник Чугуївської районної військової адміністрації Сергій Лободенко провів засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при районній державній адміністрації.

 

Як розповів під час засідання керівник районного управління Держпродспоживслужби Олексій Щербак, у с. Михайлівка Чкаловської громади безпритульний кіт зайшов на подвір’я до людей та напав на них, а також покусав дитину. Після проведених лабораторних досліджень у тварини було підтверджено сказ.

 

Зважаючи на цей факт, членами протиепізоотичної комісії було прийнято рішення ввести карантинні обмеження; визначити с. Іванівка Чугуївського району зоною спостереження; організувати у Чкаловській громаді облік собак, кішок та сприятливих до захворювання свійських тварин в громадському утриманні сіл Михайлівка та Іванівка.

 

Для ліквідації захворювання розроблено та затверджено комплекс заходів. Він передбачає, зокрема, організацію щеплення тварин та людей; дезінфекцію речей, забруднених слиною хворої на сказ тварини, та місць, де вона перебувала; проведення роз’яснювальної роботи з населенням щодо профілактики сказу та поводження під час карантинних обмежень. 

 

Довідково.

Сказ – це гостре інфекційне захворювання, що характеризується важким ураженням центральної нервової системи і за відсутності своєчасної екстреної вакцинації є загрозливим для життя.

 

У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває від 7 днів до 3 місяців, але може збільшуватися до 1 чи 3 років, залежно від місця, кількості й глибини укусів, віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

 

Найперше, що варто зробити після укусу будь-якої тварини (можна не знати, хвора вона на сказ чи ні), це добре промити рану мильною водою (краще господарським милом). Це механічно очистить рану, виведе з неї слину та бактерії, а також нейтралізує вірус та створить лужне середовище. Після промивання та обробки рани потрібно накласти антисептичну пов’язку і негайно звернутись по медичну допомогу. Зволікати не можна.

 

Для профілактики сказу важливо регулярно вакцинувати свійських тварин,  не торкатися диких чи безпритульних та уникати контактів з потенційно небезпечними.

 

Уважність та обережність у поводженні з тваринами, а особливо з дикими та незнайомими, має бути головним правилом для кожного!

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора