Чугуївська районна військова адміністрація
Харківська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Якими програмами отримання житла можуть скористатися переселенці

Дата: 30.08.2023 12:46
Кількість переглядів: 41

Розповідають фахівці Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Фото без опису

В Україні на сьогодні офіційно зареєстровано близько 4,8 мільйона внутрішньо переміщених осіб, також є близько 2 мільйонів незареєстрованих переселенців.

Юристи державної системи безоплатної правничої допомоги разом із параюристами з Юридичної клініки Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого склали огляд всеукраїнських житлових програм для внутрішньо переміщених осіб.

1. Модульні містечка

Складаються з різноманітних будівель, склад яких визначається розміром і формою блок-контейнерів, що використовуються при їх будівництві. Модулі можна розташовувати в один ряд або ставити один на один, щоб отримати кількаповерхові будівлі.

Використання таких містечок як тимчасових притулків на випадок надзвичайних ситуацій є стандартною практикою у всьому світі. Вперше в Україні вони з’явилися у Львові, за підтримки польського уряду, проте зараз їх стає дедалі більше. Модульні містечка відрізняються за якістю та призначенням. 

Для того, щоб оселитися в модульному містечку, необхідно подати заяву до органу місцевого самоврядування. Процедура переселення визначається місцевою владою. Варто зауважити, що проживання у таких містечках – безкоштовне. Мешканці не сплачують ні за проживання, ні за комунальні послуги. Але такі містечка, звісно, є далеко не в усіх громадах України.

2. Пільгова іпотека для переселенців

Це кредит на купівлю квартири або будинку з першим внеском 6% та відсотковою ставкою 3% річних, спеціально орієнтований на ВПО. Особи можуть подати заявку на цю програму через портал Дія (https://diia.gov.ua/services/kredit-na-zhitlo-dlya-vpo). Крім того, вони також можуть звернутися до місцевого відділення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Подати заявку можуть усі новоприбулі внутрішньо переміщені особи, а також українці, які мають право на отримання цього статусу з 2014 року. Ті, хто вже подав заяву, автоматично потрапляють до списку.

Умови, за яких внутрішньо переміщені особи можуть претендувати на пільгову іпотеку:
- родина не має житла на підконтрольній території України;
- родина має зруйноване житло через воєнні дії, що можна підтвердити відповідними документами;
- позитивна кредитна історія;
- платоспроможність родини (після сплати щомісячного кредитного платежу залишок доходу сім’ї має бути не менше, ніж прожитковий мінімум у розрахунку на кожного члена сім’ї).

Такі кредити можна взяти на квартири або будинки, що збудовані не більше ніж 50 років тому чи реконструйовані не більше 25 років тому. Повернути гроші можна протягом 20 років. Зверніть увагу, що обрати квартиру або будинок можна лише на підконтрольній Україні території.

3. Програма «Прихисток»

Ця допомога надається не самим переселенцям, а тим, хто приймає їх у себе вдома (наприклад, вони отримують компенсацію за комунальні послуги). Головною умовою є те, щоб родина, яка переселилися з окупованої території чи місць, де йдуть бойові дії, офіційно зареєструвалася у помешканні, а у власника житла не було боргів за комунальні послуги.

Компенсація становить приблизно 900 грн на місяць (14,77 грн на людину в день) і може бути оформлена в ЦНАПі або в органах місцевого самоврядування. На сайті «Прихисток» (https://prykhystok.gov.ua/) можна завантажити бланк заяви та розрахувати суму компенсації.

4. Підтримка ОМС для формування фонду тимчасового житла для ВПО

Постановою Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 2017 р. (зі змінами) № 769 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/769-2017-%D0%BF#Text) затверджено Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України.

Відповідно до пункту 3 Порядку та умов, субвенція спрямовується на:
- будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт об’єктів житлового фонду комунальної власності, в тому числі об’єктів соціального призначення, для надання житлових приміщень внутрішньо переміщеним особам;
- реконструкцію, капітальний ремонт об’єктів житлового фонду комунальної власності для надання в тимчасове користування внутрішньо переміщеним особам;
- придбання у комунальну власність житла для надання в тимчасове користування внутрішньо переміщеним особам.

Пропозиції щодо переліків об’єктів та заходів подаються у письмовій формі виконавчим органом відповідної місцевої ради або, у разі відсутності такого виконавчого органу, відповідним органом військово-цивільної адміністрації. 

Для отримання безоплатної кваліфікованої правничої допомоги радимо звертатися до Чугуївського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою: м. Чугуїв, вул. Старонікольська, 27А, тел.: (05746) 40-127.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора